Tørr å utvikle egen kreativitet!

Hva tenker du når du hører ordet kreativitet?

«Kreativitet, skapende evne eller virksomhet, idérikdom.» er Store Norske Leksikons definisjon. Skapende evne har vi alle, vi er født med det. Vi har alle evne til å skape noe. Vi har alle evne til idérikdom. Idérikdom kan komme fra inspirasjon, det kan være videreutvikling av noe annet, eller det kan komme fra en dag du kjeder deg så mye at hjernen din begynner å surre og mekke for å underholde seg selv.

Så er det det vanskelige steget. Skapende virksomhet. Å bruke evnen sin til kreativitet, sette evnen sammen med en idé, og la det flyte utover lerretet. Eller synge den sangen. Eller bygge den bilmotoren. Kanskje kommer det ut som en liten krusedull på en post-it-lapp mens du snakker I telefonen. Kanskje jobber du jevnlig med et prosjekt i kjelleren, år etter år. Kanskje tenker du «jeg har jo ikke noen kreative evner uansett», så du lar være, slår bort kreative tanker fordi du ikke er «god nok» til å tegne. God nok? Hvem er det som bestemmer hvem som er god nok?

Vi venter ofte på at noen skal fortelle oss at vi er gode nok til å være kreativ. Hvis vi aldri har turt å vise frem det vi har, så har vi aldri blitt fortalt at kreativiteten vår er god nok. Vi har kanskje tilogmed som barn fått vite at det vi skaper ikke er bra nok. Men det er det som er så bra med kreativitet! Det er ikke noen regler som begrenser oss fra å skape. Hvis du ønsker å skape noe, så er den eneste personen du trenger tillatelse fra – deg selv.

Hva tenker jeg når jeg hører ordet kreativitet?

Frihet.

Av Matilde Vadseth Furholm